Kreditkort – ett viktigt ekonomiskt verktyg för företagare

Det är enormt viktigt att man som företagare kan fakturera sina kunder på ett smidigt, lagligt och kostnadseffektivt sätt, något som vi på Fakturian.se kan hjälpa dig med. Fast fakturering är bara en liten del av en företagares ekonomiska åtagande och utan rätt verktyg kan du aldrig optimera dina intäkter och utgifter.


Därför rekommenderar vi att alla företagare dels utrustar sig med ett stabilt faktureringsprogram men även ett kreditkort för företag, så kallat företagskort. Därför vände vi oss till experterna på Bästakreditkortet.se och bad om hjälp med att sammanfatta de viktigaste aspekterna kring krediter och företagande.

Många fördelar med rätt kreditkort

Generellt sett finns det två huvudsakliga fördelar med att använda ett kreditkort kopplat till sin verksamhet. För det första underlättar det bokföringen då du kan lägga alla utgifter på kreditkortet och sedan betala för allt vid samma tillfällen en gång i månaden. Skulle du ha svårigheter att betala en månad finns det stora möjligheter att skjuta upp betalningen, ofta med ett visst antal räntefria dagar.

 

Den andra fördelen är att företagskort – i likhet med ett kreditkort för privatpersoner – är kopplat till diverse bonusprogram och förmåner. Om du till exempel flyger mycket i jobbet kan du ha ett kort som ger dig poäng och fördelar när du flyger, om du kör mycket bil kan du välja ett bensinkort, etc.

Börja med att utvärdera dina behov

Alla kreditkort är annorlunda från varandra och de erbjuder ett stort antal fördelar och förmåner beroende på hur de används. Därför blir din första uppgift att utvärdera din verksamhets behov av ett kreditkort.

 

Som nämnt i stycket ovan finns det kreditkort som ger extra förmåner för den som flyger ofta eller kör mycket bil i jobbet. Det finns också kreditkort med extra låga avgifter och en del kort som erbjuder 2 månaders räntefria dagar.

 

Om du själv har dålig koll på vilka utgifter ditt företag har och vilken sorts kort som hade passat bäst kan du alltid rådfråga din revisor. På så sätt kan du enkelt utvärdera vilket kort som kommer ge dig störst värde.


OBS! Ett företagskort är endast till för utgifter i verksamheten. Du får med andra ord inte använda ditt företagskort till privata betalningar.

Jämför sedan de bästa kreditkorten

Med en bättre uppfattning om dina behov och vilken sorts kreditkort som skulle passa din verksamhet bäst är det dags att börja jämföra de bästa företagskorten. Det kan du naturligtvis göra på egen hand genom att besöka de olika kreditgivarnas hemsidor och läsa på om deras tjänster och produkter.

Vill du underlätta för dig själv kan du istället använda en jämförelsesajt där experter redan har jämfört och sammanfattat de bästa korten baserat på olika kriterier. Du kan till exempel jämföra de bästa företagskorten för att snabbt få en idé om dina valmöjligheter.

Väljer du fel kreditkort kommer det inte gynna dig särskilt mycket och kan i vissa fall till och med skada din verksamhet ekonomiskt. Var därför noggrann med denna del av processen och se till att du tar ditt slutgiltiga beslut med uppbackning av fakta.

Kreditkort för företag

Dubbelkolla att du/din verksamhet lever upp till villkoren

Innan du sedan skickar in din ansökan till kreditgivaren så bör du dubbelkolla så att du lever upp till företagets villkor. Det är inte alla som beviljas ett kreditutrymme och för att ditt företag ska godkännas måste du kunna uppvisa en stark kreditvärdighet.

 

Samma sak gäller för de som ansöker om ett privat kreditkort eller ett kreditkort till en enskild firma, skillnaden är bara att det är din personliga ekonomi som granskas och inte ditt företag. Detta görs med en kreditupplysning från exempelvis UC (tidigare Upplysningscentralen)

 

Uppfyller du inte kraven kommer din ansökan nekas och du kan antingen vända dig till en annan aktör eller börja jobba med att stärka din ekonomiska situation.

Kreditkort företag