Sälja fakturor

Sälja fakturor som småföretagare

Att sälja fakturor som småföretagare.

 Om du är som de flesta småföretagare gillar du förmodligen inte att hantera dem. Fakturor kan trots allt vara förvirrande och tidskrävande att hantera då kan det vara ett bra alternativ att sälja sina fakturor.

sälja faktura småföretag

Genom att sälja fakturor får ert företag betalt direkt.

Så om du är intresserad av att lära dig mer om hur man säljer sina fakturor, läs vidare. Vi går igenom allt du behöver veta om fakturabelåning och hur det kan gynna ditt företag.

Fördelarna med att sälja fakturor

Att sälja fakturor kan vara ett effektivt sätt att snabbt öka kassaflödet. Du får pengarna på ditt konto samman dag i stället för att vänta på att kunden ska betala fakturan och du behöver inte oroa dig för att fakturan ska bli betald. Det frigör din tid så att du kan fokusera på ditt företag.

Det finns många fler fördelar med att sälja fakturor, bland annat:

– att få betalt omedelbart

– att någon annan sköter påminnelser och indrivningar

– frigöra kassaflöde för andra ändamål

– du säljer även risken, du får betalt även om kunden inte betalar fakturan

Att sälja fakturor är ett utmärkt sätt att förbättra företagets kassaflöde och se till att du får betalt snabbt för de produkter eller tjänster du säljer.

Vad kostar det att sälja fakturor?

Kostnaden för att sälja fakturor varierar beroende på ett antal faktorer, bland annat hur många fakturor ditt företag säljer, hur stora fakturorna är och vilka fakturamottagare du har. I allmänhet kan du dock räkna med att betala mellan 2 och 5 procent av fakturans värde. Denna avgift betalas till det företag som köper dina fakturor, ett så kallat factoringföretag.

Kan man sälja förfallna fakturor?

Svaret är nej, i de flesta fall kan du inte sälja en förfallen faktura. Anledningen till detta är att när en faktura blir förfallen är det för stor risk för företagen, man får använda andra metoder för att driva in skulden (t.ex. genom ett inkassobolag).

Det finns ett fåtal företag som köper förfallna fakturor, men de gör det till en betydligt lägre kostnad (vanligtvis mindre än 50 % av det ursprungliga värdet). Så om du funderar på att sälja dina förfallna fakturor för att få snabba pengar, kommer du förmodligen bara att få en bråkdel av vad du får om du väntar på att gäldenären ska betala.

Det finns naturligtvis alltid undantag från regeln. Om du har en särskilt stor och försenad faktura kan du kanske förhandla med faktureringsföretaget om en högre procentuell andel av försäljningen. Men i de flesta fall är det inte värt besväret och det är bättre för dig att väntar på att gäldenären ska betala.

Sälja fakturor med enskild firma?

Ja, det är möjligt att sälja fakturor med en enskild firma.

Om du funderar på att sälja fakturor är det en bra idé att ta råd från en revisor eller annan ekonomisk expert för att se till att det är rätt beslut för din enskilda firma.